Friday, 23 March 2018
Home arrow Historie arrow Spoorhaven
Spoorhaven PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman Wessel   
Sunday, 10 December 2006

Spoorhaven  

 De Spoorhaven heeft altijd een andere funktie gehad dan de Haven in het centrum van de stad. De haven was hoofdzakelijk in gebruik bij de beurtschippers. De Spoorhaven was er vooral voor de turfschippers en voor schepen die ladingen moesten lossen voor de bedrijven aan de Spoorsingel. Bekende bedrijven in die tijd waren de ABTB, Spijkman en de Meppeler of Landbouwbank.


 

spoorhaven650

 

 

 

 

 

spoorhaven200

 

 

Het laden en lossen gebeurde vroeger met hand- en mankracht. In de moderne tijd slurpt een grote machine in minder dan geen tijd een schip leeg, dat is wel iets anders dan balen kunstmest van 100kg op de schouder en dan van het schip de wal op....

  

spoorhaven100

 

 

 

 

spoorhaven500

 

 

Aan de Spoorhaven werd ook veel bolster (balen turfstrooisel) gelost vanuit het schip en in de gereedstaande spoorwegwagons geladen. Per spoor werd de vracht naar vele Europese landen geexporteerd.

 

SuperdeBoer

 

Waar vroeger Kunstmesthandel Spijkman gevestigd was heeft Super de Boer nu een grote supermarkt.

Bij een haven hoort ook een schipperscafe. In die tijd was dat cafe Duinkerken. Het cafe was niet alleen van belang voor de schippers maar in de oorlogsjaren werd dáár de aanslag op Adolf Hitler voorbereid. De herinneringsplaat voor de man die verantwoordelijk is geweest voor deze aanslag was Kolonel Wilhelm Stähle. Deze herinneringsplaat die jarenlang aan dit cafe bevestigd was bevindt zich nu in Museum Drenthes Veste.

  

Overzicht


Naast dit cafe bevond zich het bevrachtingskantoor van de heer Egbert Krikke en wat velen waarschijnlijk niet meer zullen weten is dat daar ook een cafebedrijf bij gevestigd was.

 

 

 
Het silhouet van de oude Spoorhaven werd jarenlang bepaald door de indrukwekkend grote gashouders van de gasfabriek van de familie Thijssen.

Gewijzigd op ( Friday, 19 October 2007 )
 
< Vorige   Volgende >

Hoofdmenu
Home
Foto Galerij
Historie
Nieuws
Wie Weet?
CoeversWeer
Coevorden
---
Coevorden °C
© 2018 coeverseplaatties