Friday, 23 March 2018
Home arrow Historie arrow Jugendstill Villa
Jugendstill Villa PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman Wessel   
Friday, 8 December 2006

Jugendstill Villa

Dit karakteristieke gebouw met Jugendstilornamenten werd gebouwd in 1912 door de Bouwvereniging ‘Coevorden’ te Coevorden.  Dit was een gezelschap van vermogende Coevordenaren bestaande uit o.a. architecten en bankiers. Zij hadden van de Domeinen veel grond aangekocht om op te bouwen. Deze domeingronden waren gelegen op de gedempte gedeelten van de voormalige binnen en de buitengracht, zoals aan de van Heutszsingel, het van Heutszpark en aan het begin van de Eendrachtstraat.
De panden van Hommo Koster en van de voormalige Coöperatie behoorden ook tot hun projecten.

 

JugendstillVilla 1

 

  

Villa 2

 

 

De Villa met het torentje, op de hoek van de van Heutszsingel en de Wethouder Rooslaan werd gebouwd door de heer van Messel, destijds directeur van de exportslachterij aan de Parallelweg het gebouw werd ontworpen door de architect J. D. Meppelink. De waarde werd destijds geschat op 8000 guldens.
In 1918 werd de villa verkocht aan de landbouwer M. H. Berends uit Weijerswold, waarna de villa in 1924 in het bezit kwam van dokter L. de Levie. Begin 1938 kocht de handelaar in landbouwwerktuigen, H. Wind, het pand en deed het in 1940 van de hand, waarna D.Meester eigenaar werd.

De heer Meester verkocht het pand in 1942 aan Geert Udema. Zijn zoon L. Udema , gymnastiekleraar, kocht het pand in 1952.

De Villa werd in 1955 gesplitst en bewoonde de familie Udema het gedeelte van het pand aan de van Heutszsingel en werd het gedeelte aan de Wethouder Rooslaan door hem verkocht aan de familie Gerrits.

1986 werden beide gedeelten van het pand aangekocht door Bert Gerrits. Gerrits verkocht daarna in 2002 het gedeelte aan de Van Heutszsingel aan makelaar H.Venhorst.

Beide panden zijn door de huidige eigenaars de afgelopen jaren gerenoveerd en in oude glorie hersteld, waarbij vermeld dient te worden dat het pand  aan de Wethouder Rooslaan tot in het kleinste detail in de oorspronkelijke staat werd gerestaureerd.

  Jugendstill Villa


Dit prachtige monument kreeg van de Vereniging Vestingstad Coevorden het prestigieuse  predikaat:

Monument van het Jaar 2006.

Gewijzigd op ( Monday, 19 March 2007 )
 
< Vorige   Volgende >

Hoofdmenu
Home
Foto Galerij
Historie
Nieuws
Wie Weet?
CoeversWeer
Coevorden
---
Coevorden °C
© 2018 coeverseplaatties