Friday, 23 March 2018
Home arrow Historie arrow Bierdrinkende Pony
Bierdrinkende Pony PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman Wessel   
Saturday, 24 June 2006

Bierdrinkende pony uit stadsbeeld verdwenen.

Coevorden mist groenteman Ambergen, want Martinus, of op zijn Coevordens: Tiensien Ambergen heeft zaterdag voor het laatst met zijn gespan door de stad gereden om fruit groente en aardappelen te brengen bij de klanten. De hele stad wist hier natuurlijk van en was er, klant of geen klant, rouwig om, want de laatste tocht van groenteman Ambergen betekende het verdwijnen van een verschijning waaraan men gewend en gehecht was.

Twee en twintig jaar geleden gaf de nu 63jarige Ambergen het ambacht van klompenmaker op: hij opende een groentezaak en schafte zich voor het venten een paard aan. Als het aan hem gelegen had was hij nog wel twee en twintig jaar met zijn pony en zijn kar door de stad blijven rijden, maar nu zijn vrouw niet meer in staat is hem in de zaak terzijde te staan, kan hij het niet langer meer doen. Ambergen denkt zijn populariteit bij de Coevordenaren op de eerste plaats aan zijn eigen gemoedelijke hulpvaardigheid. Doch daarnaast hebben ook zijn ponny’s een bijzondere faam verworven. Pony Henkie die anderhalf jaar geleden naar Roden werd verkocht, stond in de hele stad bekend als liefhebber van heerlijkheden als bier, tabak, pepermunt, zuurtjes, koek en ijsco’s. Zijn gehechtheid aan de drank was zo groot, dat hij bij het passeren van cafe Assen altijd met de wagen achter zich aan het trottoir op stapte met zijn voorbeen de deur opende en dan rustig afwachtte tot de waard hem een schaaltje pils kwam brengen….


Henkie de tweede was iets bescheidener, ofschoon niet minder doordrongen van het feit, dat het bier weer best is. De Coevordenaren hebben de drank-, pruim-, en snoepzucht van Ambergens ponnies zelf op hun geweten. De dieren wisten namelijk precies de adressen waar een onderbreking van de tocht een afzakkertje of een versnapering opleverde. Voor de volledigheiod zij echter vermeld,, dat na de dagelijkse route een ruif hooi of een mals weitje als aanvullend voedsel ook nog zeer welkom waren.
De laatste tocht was niet zonder weemoed, zowel van de kant van Tiensien Ambergen als van zijn klanten en de hele stad. Alleen Henkie had er geen weet van. Die dronk met zijn onverschilligheid van een stamgast de glazenbier die de caféhouders hem aanboden.
Waar hij ook terecht komt, hij zag zeker nog vaak met heimwee naar Coevorden in zijn maag voelen schrijnen…. !

 

 

Tiensien Ambergen

 

 
Dit is de bierdrinkende pony Henkie van groenteman M. Ambergen te Coevorden. De schaal bier, die cafehouder Johannes Ambergen in de Sallandsestraat hem te drinken gaf was zaterdag extra vol. Dit ter gelegenheid van het feit dat Henkie voor het laatst in het gareel van de scheidende groenteman liep. Deze laatste ziet het zo dikwijls herhaalde tafereeltje nog eens aan.

Gewijzigd op ( Saturday, 24 June 2006 )
 
< Vorige   Volgende >

Hoofdmenu
Home
Foto Galerij
Historie
Nieuws
Wie Weet?
CoeversWeer
Coevorden
---
Coevorden °C
© 2018 coeverseplaatties