Friday, 23 March 2018
Home arrow Historie arrow Douanekantoor
Douanekantoor PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman Wessel   
Tuesday, 13 June 2006

DOUANEKANTOOR      

Het gebouw van de douane aan de Esschenbruggedijk heeft voor heel wat troubles gezorgd voordat het er stond. In de jaren 1885-1890 diende de Provinciale Inspecteur der Directe Belastingen in Groningen liefst vier keer een verzoek in bij het Ministerie van Financiën om een nieuw douanekantoor in Coevorden te krijgen! Zijn laatste verzoek van 30 september 1890 had eindelijk succes!
 

Douanekantoor

 

Het Ministerie van Financiën, waaronder de douane valt, gaf Rijksbouwmeester C. H. Peters de opdracht een ontwerp te maken voor een douanekantoor in Coevorden. Een maand later diende de heer Peters twee schetsen in met een kostenberaming van 5200 gulden.
De Inspecteur reageerde positief op deze ontwerpen. De Minister en zijn ambteneren vonden echter 5200 gulden voor een gebouwtje zonder woning te veel. Maar de Minister en zijn ambtenaren waren niet op de hoogte van de bodemgesteldheid in Coevorden......  De plaats waar het douanekantoor moest komen was erg moerassig. Dit betekende dat de fundering veel dieper
gemaakt moest worden dan in ander plaatsen, waar direct op de vaste grond gebouwd kan worden!

Een half jaar later diende de heer Peters een nieuw ontwerp voor een kleiner gebouw in, dat begroot werd op 5500 gulden. Ook dit bedrag werd te hoog bevonden. De heer Peters was zeer teleurgesteld door de antwoorden van de Minister en stuurde een brief naar Den Haag waarin hij schreef dat het nog wel goedkoper kon, maar dan wilde hij er niet de verantwoording voor dragen. Het plan werd wéér gewijzigd en nu werden de kosten uiteindelijk beraamd op 4690 gulden. De Minister keurde dit plan tenslotte goed.

Maar het werd toch nog duurder omdat er een duiker onder de weg moest worden aangelegd werd het 5320 gulden. 11 augustus 1891 werd in Groningen de aanbesteding gehouden en werd aangenomen voor 5750 gulden ruim 500 gulden meer dan de eerste begroting. Volgens het bestek moest het gebouw 15 april 1892 worden opgeleverd Aan deze voorwaarde werd voldaan en
tot eind 1966 heeft het gebouw gediend als onderkomen voor de douane. Daarna werd het gebouw de centrale post voor de gemeenten Coevorden, Dalen, Gramsbergen, Hardenberg en Schoonebeek.

Nederland en Duitsland hadden ieder een douanekantoor. De weg tussen beide grensposten was een soort 'niemandsland'. In het kader van de EEG-verordening werden beide posten samengevoegd. De nieuwe plaats werd het Duitse kantoor. Dus ligt het Nederlandse deel van het douanekantoor op Duits grondgebied. Maar er is een zone uitgezet waarin de Nederlandse douane dezelfde bevoegdheden heeft als in Nederland.


In 1993 werden de Europese binnengrenzen volledig opengesteld. Dit had grote gevolgen voor het personeelsbestand bij de douanepost Coevorden, waaronder de grenskantoren Coevorden, Ter Apel, Nieuw Schoonebeek en Zwartemeer vallen. Het personeelsbestand dat oorspronkelijk 120 man omvatte, werd teruggebracht tot ongeveer 40. De posten bij Schoonebeek en Veenebrugge in Hardenberg zijn volledig opgeheven. Bij de terminal transportgroep van Van der Graaf is een nieuw werkpunt ondergebracht. De douane heeft het oude gebouwtje bij het spoor, dat inmiddels is afgebroken verruild voor een modern onderkomen dat bij Van der Graaf is gehuurd. Alle transportbedrijven en importeurs kunnen daar ook terecht. Het Duitse douanekantoor aan de grens werd vroeger aangeduid als het douanestation. In het Duitse douanekantoor was alleen de Duitse douane gevestigd. De douanebeambten woonden ook in hetzelfde rijtje huizen. Aan de zwart-rood-goud gekleurde dwars gestreepte paal was te zien dat men Nederland verliet, slagbomen waren er niet.
Na 1933 kwam er een strengere grensbewaking. Dat duurde tot ver na de oorlog. De samenwerking tussen beide landen werd steeds beter en leidde er toe dat het Nederlandse en Duitse douanekantoor in één kantoor werden samengebracht en één post werd.

Het nieuwe kantoor werd op 19 december 1966 officieel geopend en in gebruik genomen. Nederland werd bij die opening vertegenwoordigd door hoofdinspecteur Joustra, Duitsland door de heer Eichhölt van het Hauptamt Nordhorn.

Gewijzigd op ( Tuesday, 19 December 2006 )
 
< Vorige   Volgende >

Hoofdmenu
Home
Foto Galerij
Historie
Nieuws
Wie Weet?
CoeversWeer
Coevorden
---
Coevorden °C
© 2018 coeverseplaatties