Friday, 23 March 2018
Home arrow Nieuws arrow De zusjes Jonink
De zusjes Jonink PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman Wessel   
Tuesday, 14 March 2006

 De zusjes Jonink

Het raadsel uit de rubriek: Wie Weet? van deze maand is opgelost. Mevrouw Grietje Boonstra gaf een geweldige voorzet die magistraal ingekopt werd door de heer G. Grooten uit Ommen. de heer Grooten komt oorspronkelijk uit Steenwijksmoer en is een zoon van de klompenmaker Grooten. Hij zorgde voor de ontknoping en zo hebben deze meisjes tóch weer een naam gekregen en weten we wie ze zijn.

 

 Kinderen

 

Het meisje links is Dina en rechts zit Jo Jonink, het zijn dochters van de heer Jonink, die onderwijzer was aan de Wilhelminaschool. Ze woonden in de Coehoornstraat. De foto werd in 1916-1917 genomen.

Jo Jonink leeft nog ze is wel bedlegerig maar ze heeft een zeer goed en helder geheugen  en kan zich met haast fotografische precisie alles tot in detail herinneren. Ze woont in het bejaardencentrum Oldenhagen in Ommen. Haar zus Dina is een aantal jaren geleden overleden, Dina was getrouwd met Ir. Binnendijk die bij Architectenbureau Wierenga werkte. Veel Coevordenaren hebben nu nog goede herinneringen aan Jo die ook onderwijzeres was. De Zondagschool lag haar na aan het hart.

 

 

 Jonink

 

 

Vader Hendrik Jonink was een zeer sociaal man die vele functies in het openbare leven vervulde. Het was een vrijzinnig man die lid was van de Kerkeraad van de Hervormde Kerk. Hij deed veel voor de armen. In het begin van de 20e eeuw was er ook armoede in Coevorden. De heer Jonink organiseerde wekelijks een avond in het Weeshuis waar de armen pakketten met voedsel konden halen. Wij noemen dat nu de Voedselbank. Hendrik Jonink werd de dominee van de armen genoemd.

 

CoeversePlaatties bedankt mevrouw Grietje Boonstra en de Heer Grooten uit Ommen hartelijk voor hun bijdrage! 

 

 

Gewijzigd op ( Wednesday, 15 March 2006 )
 
< Vorige

Hoofdmenu
Home
Foto Galerij
Historie
Nieuws
Wie Weet?
CoeversWeer
Coevorden
---
Coevorden °C
© 2018 coeverseplaatties