Friday, 23 March 2018
Home arrow Historie arrow Het Notarishuis
Het Notarishuis PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman Wessel   
Thursday, 9 February 2006
HET NOTARISHUIS

Eén van de eerste bewoners van het notarishuis aan het Kasteel was de heer Mr.A. Slingenberg, zoon van burgemeester, secretaris en notaris Berend Slingenberg. Notaris A. Slingenberg overleed 28 januari 1890, hij werd opgevolgd door notaris G. Weijs die deze functie vervulde tot eind 1921. Het jaar daarop werd tot notaris te Coevorden benoemd de heer H. van Veen uit het Groningse Ezinge. Een notaris wordt benoemd door de Kroon. De werkzaamheden zijn onder meer het bewaren van authentieke stukken en andere door de wet opgedragen zaken. Hij verkrijgt zijn honorarium door de verleende diensten aan anderen, zijn cliënten. Notaris van Veen had ver buiten de grenzen van Coevorden zijn werkterrein.

 

Notarishuis

 


Als hij buiten de stad moest zag men hem rijden in zijn auto, een Ford met het kenteken D 2875. Autobezit was in die dagen alleen maar weggelegd voor enkelen: de notabelen en de rijken.
Tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 werd zijn kantoor in september 1944 door de terugtrekkende Duitse troepen gevorderd. Hij kreeg slechts enkele dagen tijd zijn kantoorbenodigdheden in veiligheid te brengen. Dit lukte doordat er net een huisje aan de Haven leeg stond en daar richtte hij zijn kantoor in. Na de bevrijding op 5 april 1945 werd zijn kantoor schoongemaakt en alle spullen, die de Duitsers na hun overhaaste vertrek hadden achtergelaten, werden er uit gehaald. Enkele weken later reeds kon hij zijn oude kantoor weer betrekken.

Notaris van Veen ging in 1957 met pensioen.

Tot zijn opvolger werd benoemd de heer B. J. van Dalfsen, kandidaatnotaris te Hoogeveen. De benoeming ging in op 5 mei 1957. Van Dalfsen hield zijn kantoor aan het Kasteel maar zelf ging hij elders in Coevorden wonen. Dat hij niet in het oude notaris huis wilde gaan wonen was wel begrijpelijk. Bij zijn voorganger stonden de mensen dag en nacht op de stoep en werden dan ook nog geholpen. Enkele jaren later verhuisde het notariskantoor van het Kasteel naar de Burg. Feithsingel 11.


1 april 1974 ging de heer van Dalfsen met pensioen. De heer H. van de Berg werd nu benoemd, die vanaf 1 maart 1971 als kandidaatnotaris op het kantoor te Coevorden had gewerkt. Na enkele jaren verhuisde het notariskantoor in 1977 naar de Burg. Gautiersingel. Het voormalige notariskantoor aan het Kasteel was inmiddels door de gemeente Coevorden aangekocht toen notaris Van Veen met pensioen gegaan was.
In november 1986 wordt mr. M. Huberts kandidaatnotaris. Hij werd de eerste notaris met een meestertitel, door de enorme drukte en werkdruk wordt in 1992  mr. Huberts benoemd tot tweede notaris en in 1994 komt er een kandidaatnotaris bij: Mr. M. G. Gaikema. In 1996 volgt Mr. Gaikema notaris van den Berg op als notaris. Het kantoor aan de Gautiersingel wordt nu veel te klein en men ziet om naar een ander pand, in 2000 koopt men het dubbele herenhuis aan de van Heutszsingel 33, het Wieringahuis. Na een grootscheepse verbouwing en restauratie verhuist men maart 2001 naar het nieuwe kantoor.

 

De Coevorder bevolking waardeert het behoud van dit prachtige en indrukwekkende huis wat zo bij de stad hoort!

 

Notarishuis

 

Gewijzigd op ( Thursday, 9 February 2006 )
 
< Vorige   Volgende >

Hoofdmenu
Home
Foto Galerij
Historie
Nieuws
Wie Weet?
CoeversWeer
Coevorden
---
Coevorden °C
© 2018 coeverseplaatties