Monday, 19 March 2018
Home arrow Historie arrow De Goeman
De Goeman PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman Wessel   
Saturday, 7 January 2006

DE GOEMAN 


De Goeman Borgesiusstraat is genoemd naar Hendrik Goeman Borgesius minister van Binnenlandse Zaken van 27 juli 1897 tot 31 juli 1901. Goeman Borgesius was een vooraanstaand liberaal politicus met grote politieke talenten en een zéér sociale man, heeft tal van sociale wetten tot stand gebracht.

 

 

De Goeman Borgesiusstraat werd bij de Coevordenaren kortweg de 'Goeman' genoemd en was één van de bekendste straten uit de Eendrachtwijk. Het was de derde straat, die in deze wijk werd aangelegd. Doordat Humanitas een gedeelte van de Eendrachtwijk had aangekocht voor een te bouwen bejaardencentrum is deze naam totaal uit het stratenplan van Coevorden verdwenen. Dat de gemeente Coevorden nooit de moeite heeft genomen om deze straatnaam in een andere woonwijk weer te gebruiken is zeer vreemd.

 

 

 

OlsmanWinkel

 

Op de hoek van de Goeman - Gramsbergerstraat stond de buurtwinkel van Olsman, de straat links is de Goeman.

Ook in de Goeman woonden twee bekende vishandelaren: Hoegen en Nakken. Ze trokken met hun verse vis door Coevorden en omgeving om hun vis aan de man te brengen. Chris Mulder had een groente- annex snoepzaak. Hij ventte overdag met zijn handel met paard en wagen, terwijl zijn vrouw thuis de winkel runde. Chris Mulder kwam op 24 maart 1945, 's avonds om zes uur, ter hoogte van de Openbare School te Vlieghuis om het leven. Hij reed op dat moment met paard en wagen van Schoonebeek naar Coevorden, waarbij hij door geallieerde vliegtuigen werd beschoten.


Veel bewoners van de Goeman waren duivenliefhebbers. Ze hadden duivenhokken in hun tuin staan, gemaakt van velerlei materiaal. Ook konijnen en varkens waren in diverse hokken ondergebracht om dan voor de winter geslacht te worden. Thans is dit niet meer mogelijk in een woonwijk.

 
De rivaliteit tussen de Eendrachtstraat en de Goeman Borgesiusstraat was onder de jeugd zeer groot, vooral als er met Pasen een 'Paosbult' gemaakt moest worden. Meestal werd de jeugd bijgestaan door de ouderen. Veel mensen spaarden materialen voor hun 'Paosbult', waarbij het er niet om ging wie de móóiste bult had, maar wie de gróótste bult had. Het gebeurde wel eens dat een bult vroegtijdig door één of andere oorzaak opbrandde. De gedupeerden zaten echter niet stil en gingen met man en macht weer aan het werk. Soms slaagden ze erin om toch nog weer de grootste 'Paosbult' te krijgen.


Ook werd er een straatcollecte voor een teerton gehouden. Deze teerton stond op een hoge paal op enige afstand van de bult. Als het paasvuur bijna opgebrand was, werd de teerton aangestoken. Indien er geld van de collecte was overgebleven kocht men meestal een voetbal (Germanicusbal), want de jeugd van beide straten voetbalden alsof het leven er vanaf hing. Wanneer de bewoners uit de Eendrachtwijk de binnenstad hadden bezocht en huiswaarts keerden, hadden ze bijna altijd dezelfde leus:'Kom wi'j gaot de brug over'. Een straatnaam werd bijna nooit genoemd.

Niets maar dan ook niets herinnert nog aan deze woonwijk.

Gewijzigd op ( Saturday, 11 February 2006 )
 
< Vorige   Volgende >

Hoofdmenu
Home
Foto Galerij
Historie
Nieuws
Wie Weet?
CoeversWeer
Coevorden
---
Coevorden °C
© 2018 coeverseplaatties